привет, подскажите. пожалуйста, моему ре. 3 месяца. я нахожусь в отпуске по уходу за ре до 3 лет, а мое предприятие в мае этого года ликвидируют вообще. меня отправляют на Биржу труда. Завтра я должна подписать, документы о том. что я была уведомлена. что мне делать? Они разве не обязаны мне сами искать работу.? Тем более я работаю в Управлении городского совета. Я думала, что мне предоставят работу в Гор. совете.
Згідно з частиною третьою статті 184 КЗпП звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести – частина шоста ст. 179 КЗпП), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда з ініціативи власника не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язково працевлаштовують таких жінок також у разі звільнення їх після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більш як три місяці з дня закінчення строкового трудового договору.
Ліквідація підприємства з правонаступником не дає роботодавцеві права звільняти зазначених вище жінок за власною ініціативою.
У разі повної ліквідації підприємства жінок, які доглядають за дитиною віком до трьох років, може бути звільнено лише за умови їхнього обов'язкового працевлаштування на інше підприємство. Тобто звільнення може бути проведене відповідно до пункту 5 статті 36 КЗпП – у зв'язку з переведенням працівника, за його згодою, на інше підприємство. Обов'язок щодо працевлаштування покладається на керівника підприємства, з яким така жінка перебуває в трудових відносинах.
Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 року № 9 зазначено, що власник не вважається таким, що виконав обов'язок щодо працевлаштування жінок зазначених вище категорій, якщо працівниці не було надано на тому самому чи іншому підприємстві іншу роботу або запропоновано роботу, від якої вона відмовилася з поважних причин (наприклад, за станом здоров'я).
У разі порушення власником вимог статті 184 КЗпП його дії може бути оскаржено в судовому порядку (ст. 232 КЗпП).
http://www.fse.gov.ua/fse/control/uk/publish/article?art_id=83316&cat_id=44535